16 Ocak 2017 Pazartesi

Bigalılara Göre Biganın En Kıymetli Değeri

15.10.2010 tarihindeki facebookta açmış olduğumuz bir etkinliğimizde yazılan mesajlar....


En geniş sosyal paylaşım sitesi facebook’taki “Biga Cennet Diyarı” grubumuzda Bigalı hemşehrilerimize En kıymetli Biga Değeri’ni sorduk. Çok ilginç cevaplar geldi. Genel olarak Biga’nın her türlü yaşam ve kültür öğeleri halkımız tarafından çok değerli bulundu. En çok bahsi geçen değerler ise başta köfte olmak üzere gıda ile ilgili olanlardı.

Faruk Kaplan
Merhaba Sevgili Bigalı Hemşehrilerim ve Bigasever Arkadaşlarım,
Son günlerde Biga basınından takip ettiğim kadarıyla Biga değeri olarak KASKET ve KÖFTE tartışmaları sözkonusu olmaktadır. Bu konuda sizlerin de değerli görüşlerinizi almak istedik.
SİZCE EN KIYMETLİ BİGA DEĞERİ HANGİSİDİR ?
Gönül Çınarı Zafer
en kıymetli biganın değeri olarak bence biga çayı
Engin Avcı
verimli arazileri
Alper Kaya
köftesi …
Reyhan Ergin
bence çarşı cami şadırvanı ve balıkayası
Doğa Akova
off biga yı seviyorum orda oturuyodul ama tayinimiz çıktı çk siinir oldum bu konuyla alakası olmasa bile sizinle paylaşmak istedim
Barış Turan
BIGA NIN EN BUYUK DEGERI DEGERI BICILEMEYEN INSANLARI…!!!
Melik Altun
BİGA KÖFTESİ VE GRANİKOS ÇAYI……
Doğa Akova
Gülümseme))))))
Arda Bozkurt
doğası…..

Faruk Kaplan
Bir markanın bir şehre veya yöreye ait olması için gerçekten o yörede o objenin diğerlerinden farlı olması ve o yöreye has olması gerektir.
Biga kasketi, kasket kullanıldığı dönemlerde önemli olmakla beraber güncelliğini bir nevi yitirimiştir, fakat; bu demek değildir ki biga kasketi marka olmasın elbette görüldüğü gibi diğer yerlere göre orijinal yapısıyla markalaşma adayı bir değerimizdir.
Biga Köfte’ye gelince Biga’nın markalaşmaya değer en büyük değeridir, çünkü aktif ve yoğun olarak üretilen ve de şehir dışında en iyi pazarlanabilecek değerdir.
Tabii ki markalaşmak için kalite standartlarının korunması ve standartlara uymayan üretimlerin Biga Köfte adıyla satılmaması bu markanın gerçek değerini koruyarak sürdürmesi açısından önemlidir.
Festival organizasyonlarında tanıtım elbette yararlı ve de güzeldir, ama daha da önemlisi bu markaları şehir dışına iyi pazarlayabilmektir.
Metin Tatlı Bey’in Biga Köftesi’ni pazarlama adına şehirdışında yapmış olduğu faaliyetlerden kısmen de olsa haberdar oluyorum ve de kalite standartlarından ödün vermeden Biga Köfte olarak markalaşmış değerlere her yerde rastlayacak olabilmenin umudu ve mutluluğu içinde olduğumu bildirmek isterim.
Velhasıl kelam kasket, kısbet, sepet gibi değerler Bigamız’ın sahip çıkılması ve geliştirilip pazarlanması gereken değerlerdir. Ama Biga’yı ziyarete gelen bir yabancının her daim bulabileceği Biga Köfte ile markalaşarak Biga’nın adını duyurmak bu değerlerin de fevkındedir. Elmizde altın kıymetinde cevherler varken önceliği gümüşlere ve bronzlara vermek uygun değildir.
Saygılarımla…
Furkan Girgin ।૧૦ડ
Köfte
Hüseyin Başaoğlu
Biga için sadece bir tek değeri tanımlamanın yanlış olacağını düşünüyorum.Biga için Dimetoka Kasketi bir değerdir,Biga Köftesi bir değerdir,Peynir helvası başka bir değerdir.Biga yoğurdu ayrı bir değerdir.Biga Türküleri ayr bir değerdir.Karabiga Biga için ayrı bir değerdir..Basındaki tartışmanın daha ziyade sanki Biga için bir maskot seçilmesi gerekiyormuş ta hangisi olsun mecrasına çekilmesinin ve diğer değerlerinin onun gölgesinde kalmasının yanlış olduğuna inanıyorum.Biga’ya özgü olan herşey Biga değeridir.Artık başka yerlerde de bulunsalar veya ortamdan kalkmış bile olsalar.Benim için eski Dimetoka ve Çavuşköy manda kaymağı da bir değerdi..Tarhanamız ayrı değer, bulgurumuz ayrı değer,ovamız(Biga’nın dibindeki kısımlarda pek kalmasada) ayrı değer,Balıkkayamız ayrı değer. 15. y.y dan kalma iki camimiz Uucami ve Gümüşçay Çarşı Camisi diye bilinen Nasuh Çelebi camisi ayrı değerdir. Aklıma gelen gelmeye o kadar çok değerimiz var ki.. http://www.facebook.com/group.php?gid=368637330298 adresinde izleyebileceğiniz gibi Sadece Gümüşçay’daki Çarşı Camisinin bahçesinde bile o kadar kıymetli Kabir taşları var ki..Biga’mızın yetiştirdiği bili ve sanat adamlarının değerini de inkar edemeyiz.Ben Biga’mın hiçbir değerini diğerinden ayrı ve üstün tutmadan Biga’mızn tanıtımı için tüm Bigalıların aklına gelebilecek değerlerin listelenerek birlikte değerlendirilmesi ve kullanılması gerektiğine inanan bir BİGA’lıyım.
Şehnaz Baykal Şimşek
Biga deyince aklıma ilk önce Biga çayı ve Köfte geliyor.
Şükrü Ertürk
Köftesi,peynir tatlısı ve cevizli lokumu.
Mortingen Penguen
istanbul da yaşıyorum ve ülkemizin bir çok yerinde bulundum,bulunmaya devam ediyorum.
Tanıdığım,tanıştığım insanlar ve çevremdeki Bigalı olmayanlar ( ki çevremde Bigalılar yok denecek azdır) Biga yı lezzetli etiyle, lezzetli yoğurduyla, mis gibi domatesi ve sütüyle tanısalarda genelde peynir helvasıyla biliyorlar.
Geçmiş zamanda Biga da bulunanlar cevizli lokumunu da sohbetlerimizde ağızlarını şapırdatarak anmadan edemiyorlar.
Kısaca Biga ya özgü bir tane değer atayamayız, atamamalıyız.
Şükrü Ertürk
Bu klas yorumunuz üzerine söyleyecek bir şey bulamıyorum.Saygılar hürmetler sunarım efendim.
Fatma Kenar
Ben de bir BİGALI olarak ,değerleri saymakla bitmez .Tabiki önce biga kazasının en çok köyleri olan bir şehir ,köftesi ,peynir helvası ,yoğurdu ,kaymağı ,bunlar saymakla bitmez .Biganın doğal güzellikleri ,parkları düğünleri , kocabaş çayı çeşmeleri .Çanakkaleye kadar ip gibi uzayıp giden yolları ,diğer taraf derseniz ,Bandırmaya kadar yine aynı şekildeki yolları .Biga benim gözümün nuru ,heryeri bir cennet bahçesi gibi olan benim doğduğum yer benim toprağım dır BİGA…İZMİRDEN SİZLERE ,BİR BİGALI OLARAK ,SELAM VE SEVGİLERİMİ GÖNDERİYORUM ….
Erdi Cekin
carşısı ve dogal guzellıgın
Figen Arslan
bence biga köftesi

Fatma Kenar
Benim içinde tamamlarsanız eksikleri , çok memnun olurum , çünki yazmakla bitmez BİGA ,ancak yaşarsanız anlarsınız bigada .BİGA BİR ŞEHİR DEĞİL ,BİR YAŞAM TARZIDIR .CENNETTİR BENİM TOPRAĞIM .SEVGİLER…
Meral Önal Kaynak
Biga denince ilk aklıma köftesi.Çok güzel yapıyorlar.Peynir tatlısı ve en son olarak meşhur cevizli lokumu.
Murat Metin
TUM SOLENENLERIN YANINDA ANZAVUR AHMET DIYORUMM…FARKLI BIR BOYUTTAN BAKIYORUM BU ISE FARUK KARDES..SAYGILAR..IYI YAYINLAR…
Ekrem Güven
benim ilk faruk abi geliyor
Murat Metin
Gülümseme
Faruk Kaplan
Murat Metin Bey, Anzavur Ahmet farklı bir tartışma konusu, anu başka platformda tartışalım.
Murat Metin
OK FARUK KARDES SAOLASIN..
Hakan Yavuz
bencede en iyisi köftesi ve cevizli lokumu ama yağlı güreşle azcık ilgisi olanlar bilir biganın kıspeti vardı bir zamanlar hala var mı bilmem
Hasan Yılmaz
hangini söyleyeyim kardeşim köftesi,köprüsü,lokumu,panayırı,camileri, renkli insanları,peynir tatlısı,birbirinden şirin köyleri,kısacası benim memleketimgururluyum BİGA ,LIYIM.
Ünal Bakırdöven
biganın en büyük değeri bigalı olmaktır,taki coğrafyası ve marmara bölgesinin en verimli topraklarına sahip olması ve sancak olması bu değerli memlekete dahada değer katmakta, ben herzaman şu tezi savunurum’ bigayı tanımayan bir kişi çok verimsiz kalmış demektir.’

Şener Torunlar
Biga köftesi .peynir tatlısı ve peynir helvası ..
Hasan Taşkın
insan doğup büyüdüğü şehirden uzak olunca özlemi daha yoğun oluyor biga deyince benimde ilk aklıma köftesi geliyor (akif usta) eti bir farklı güzel bizim bigamzın o lezzeti dısarda bulmak mümkün değil
ama suda bir gercekki göç aldıkca buna öğrenim göçüde dahil o eski mozaik yok oluyor
Tarik Cengiz
bir çok dğeri war ama bnce DÖNERİ !!! Gülümseme))
Ünal Bakırdöven
döner bigamıza ait bir tat değil tarık kardeşim..
Mehmet Emin Keskin
bence tabiki tarzan köftesi
Faruk Kaplan
Hasan Taşkın Bey,göç aldıkça eski mozaik yok oluyor. Ama bunda göç edenler suçlu değil.
Göç her kente olduğu gibi Biga’ya da olacaktır. Burada iş kent yöneticilerine düşüyor. Bunun için şu tedbirler alınmalıdır:
1- Şehir içinde bu mozayiği oluşturan kültürlerin Biga halkı tarafından benimsenmesinin sağlanması
2- Biga’nın kültürel değerleri iyi tespit edilip dışardan gelen kültürlerin o kültüre adapte olmasını teşvik edici önlemler alınmalıdır. Dışarıdan gelen göçler sonucu yeni kültürler elbette kente gelecektir. Fakat daha önceden çerçevesi çizilmiş Biga kültür yapısı ve yaşantısı sayesinde göç eden kültür Biga Kültürünü benimsemekle birlikte kendi kültüründen getirdiği zenginlikle mozayiğin tadını daha da arttıracaktır. Biga Kültürünün çerçevesi tam çizilmez, halk kendi kültürünü benimsemektense kendi dışında kültüre adapte olursa göç edenlerin kültürleri Biga Kültürü’ne baskın çıkacak ve dolayısıyla çok sevdiğimiz bu mozaik kendi kültürü dışındaki bir kültüre adapte olmuş ve yok olmuş olacaktır.
kent yönetiminde bulunan her ferde bu konuda ciddi bir iş düşmektedir, Allah yardımcıları olsun.
Volkan Türünz
bir yabancı birisi olarak belki enson laf söyleyecek kişi benimdir ama bir amerikalıya bir almana bir fransıza bereket tanrısı nedir diye sorsanız priapos der bunu bütün dünya bilirde nerde olduğunu bilmez buda onların ayıbı değil tanıtımını yapmayanlarda olsa gerek bence biganın bundan daha büyük değeri ne olabilirki dünyanın neredeyse tamamının bildiğini sahiplenmiyorsunuz
Tarik Cengiz
tabi ki Biga ya özgü deil … bir cok sehirde döner yedım ancak hiç briden tat alamadım … ( dönerde israrcıyım ) Gülümseme)))
Faruk Kaplan
döner eskiden gelen bir gelenek değil ama son yıllarda yaptığı primle Biga’da ayrı bir lezzet hale geldi. Döner Biga değeri olma yolunda.
Tarik Cengiz
aynen katılıyorum …
Mehmet Emin Keskin
döner insanların ekonomik acısından ucuz oduğu icin yeniliyor böyle şeyler salıksız
Tarik Cengiz
bencede sağlıksız ancak her zamn yemedığimiz için bi zararının olacağını sanmıyorum …
Mortingen Penguen
teşekkürler Sn.Şükrü Ertürk.
çanakkale dışına bir çıkın büyük kentler de neler oluyor görün önce.
manav da üzerindeki etikette Biga domatesi yazısını görünce burun kıvırıyorsanız,
Bigalıyım dediğinizde ” ya ne lezzetli etiniz var sizin” dediklerinde “hadi len” diyorsanız,
tostçu metin in tostlarını, börekçi kardeşlerin böreklerini hatırlayınca ağzınızın suyu akmıyorsa,
daha saymakla bitmeyecek değerleri umursamayıp hala döner de ısrarcıysanız,
değerler dönere doğru gidiyor demenktir. yükselen değer biga döner i diyelim olsun bitsin bu iş tartışmaya gerenk yok.
Tarik Cengiz
öle diyelim olsun bitsin o zaman !!!
Aylin Güngör
biganin cevizli lokumu cok meshurdur ben cok severim kendimde bigaliyimdir
Şakir Apaydın
Sayın Faruk bey
Ben Bigalı değilim.Biga’da yazlığım var.Dolaylı olarak bigalıyım.Benim görüşüm bigayı simge yapan çiftcinin yetiştirdiği DOMATES ve KAVUN’nudur.saygılar.
Ülkü Dalgıç Tunçer
Biga’ nın insanları bence en değerli olan, aynı kalite başka hiç bir yerde yok. Özellikle de Gümüşçay. Nevi şahsına münhasır dünyalara bedel bir belde…
Ismail Altun
sıcak kanlı insanları ve muhteşem doğasıyla tabiki…
Engin Avcı
ya lokumuda var unutmayın Gülümseme) yazan varsada görmedim kusura bakmasın Gülümseme
Aslı Baksi Başoğlu
köftesi ve hoşmerim
Berna Başçeşme Yildizeli
biga, cennet diyarı :köftesi,peynir tatlısı, lokumu,simidi,domatesi,özellikle çanakkale domatesi çok meşhurdur türkiye bilir.köyleri,beldeleri,dağ kokusu,ağaçları ,mobilyası, düğünleri,eski panayırları şimdide öyle olmasını tercih ederim özlüyoruz…çay bahçeleri,hatta çayı, insanların sıcaklığı ve misafirperverliği,yardımlaşması,insanların yaşam tarzı,çifçisi ,esnafı,öğretmeni herşeyi …bir değerdir saymakla bitmez.ne varki tanıtılmıyorrr bunun için çaba harcanmıyor.denizi var doğası var sebzesi, meyvesi eti var.unu şekeri yağı var ama helva yapacak usta nerde?Ney?
Gökhan Akkurt
bence biganın kendine has bi havası,kendine has bi sıcaklığı var.kısacası biganın yemekleri,eğlenceleri,insanların yaşam tarzı,dostlukları sohbetleri herşeyi çok farklı.
tabii iş yemeklere gelince biga dahada tatlı oluyor insanlara.mesela bi köftesi ardındanda bi peynir tatlısı höşmerim yediğin zaman işte diyosun.sonra bi güzelim çay arkasından.işte bunların hepsi bigamızın güzellikleri.herzaman da güzellikleri olarak kalır inşallah.
Hamdi Oyan
evet biga deyince ilk akla gelen köftesi, ksıpeti ve kırk gecit termal suyu geliyo bence biganın termal yönüde ön plana çıkarılmaya değer olduğunu düşünüyorum
Müberra Çakır
Kocabaş Çayı.. Eski adıyla Granikos… Çan halkı Kocabaş Çayı’nı kurtarmak adına duyarlılığın gelişmesi için çaba sarfediyor Biga’lılar da köfteyle uğraşıyor…Köfteden daha mı az öneme sahip yoksa Kocabaş Çayı…Biraz daha fazla duyarlılık lütfen.
Cumali Erdoğmuş
Türkiye de BİGA lı olmak kadar özel bi şey varmı? Tartışacak mevzu yok bence ” Mevzu bahis BİGA ise gerisi tefarruattır” derim….
Faruk Kaplan
Sayın Müberra Çakır Hanım, Kocabaş Çayı doğal güzellik olarak var olacak bir değerdir. İnsan bir öğün pilavın yanında nohut da yediği gibi kocabaş çayını kurtarmaya çalışırken köftesini de tanıtabilir. Birinin yapılması diğerine engel değildir.
Müberra Çakır
Tartışacak mevzu çok bence… Köfte reklam olarak kullanılabilir ama Biga için güzel şeyler yapmaksa amaç toplumun özellikle de gençlerin duyarlılığını geliştirmek gerekmez mi? Duyarlılık önce yaşadığın yerin doğasını korumaktan başlamaz mı? Cumali bey Biga’lı olmak özellik katıyorsa kişinin hayatına, etafa daha çok bakmak gerekir diyorum …
Necmi Yurteri
evet biga denince akla şehitler diyarı olması aklıma geliyor her santim toprağımın şehit kanıyla sulandığını söylerdi dedem ama şim di gel gör ki kendi halkını sarhoş ederek yuvaların yıkılmasına göz yuman her köşesi meyhanelerle dolmuş sokaklar da nikahsız talebeler bir imzalı kağıt parçası alıcam diye namusunu bedavaya dağıtan kızlar daha sayacak çok şeylerim var ama bunlarla şimdilik yetineyim iyi düşün ey biganın şehit torunları dedelerimiz bunlar içinmi canlarını verdiler her kes bu soruyu kendine sorsun
Müberra Çakır
Faruk bey Kocabaş Çayının bir güzelliği kaldığını düşünüyorsanız söyleyecek söz kalmıyor zaten…Köftenin tanıtımını yaparken Kocabaş çayı için de bir dirhem emek versek fena mı olur….
Faruk Kaplan
Müberra Hanım,
Doğanın korunması konusunda duyarlılığınız gerçekten takdire şayan. Kocabaş Çayının kurtulması demek Biga için son derece önemlidir. şehrin ortasından akan berrak bir çayın vereceği lezzet inanılmaz derecede keyiflidir. EVET doğamıza sahip çıkalım, ama bir o kadar da kültürümüze sahip çıkalım.
Duyarlılık önceliğine gelince;
bence doğal güzellikler, tarihi güzellikler ve kültürel değerler arasında öncelik yoktur. her biri birbirinden kıymetlidir ve topyekün hepsinde duyarlı olunması gerekmektedir.
Eğer tarihi değerlerimize sahip çıkmış olsaydık yerlerine binalar dikmek yerine hanlarımız, hamamlarımız, eski kilise, eski hastane binası gibi yok olan eserlerle birlikte mevcut olan ama orijinalliğini yitirerek atıl durumda bulunan namazgah, kurşunlu camii gibi eserlere de gerçek anlamda sahip çıkabilseydik bambaşka bir bigayla karşı karşıya olacaktık.
Evet, karabiga koylarına, kocabaş çayına, nilüfer gölüne sahip çıkalım duyarlı olalım, ama bunun yanında tarihi ve kültürel değerlerimize de sahip çıkalım.

Ibrahim Arslan
İlk aklıma gelenler; cana yakın insanları, her gittiğimde tadına bakmaya çalıştığım köftesi, peynir helvası, balıkkaya…
Hüseyin Korkmaz
Biga nın birden fazla değere sahip olduğu kesinlikle inkar edilemez. Ama benim için köftesi vazgeçilmez. İstanbuldaki arkadaşlarım için de vazgeçilmez değeri lokumu olduğunu sanıyorum. Şayet öyle olmasaydı ikram için götürdüğüm lokumu yedikten
sonra hepsinin Bigadan her gelişimde kilo kilo lokum getirmemi istemezlerdi sanırım.
Bu durum da benim favorilerim köfte ve lokum oluyor:Gülümseme)
Müberra Çakır
Faruk bey yazdıklarınıza tamamen katılıyorum ve sizi can-ı gönülden kutluyorum çalışmalarınız için… Siz ne yaptınız Biga’lı olarak ? diye bir soru yöneltebilirsdiniz bana… Alacağınız yanıt kocaman bir hiç olurdu elbette…Sizi tekrar kutluyorum ve destekliyorum . Gündemde var olan bir etkinlik konusunda duyarlılık başlatmaktı amacım ve fena da olmadı hani…
Batuhan Gönülkırmaz
HERŞEYİ!!!
Nurettin Kısa
biga köftesi arkasından birde peynir tatlısı
Orhan Karesioglu
HERŞYEYİYLE GÜZEL BENİM MEMLEKETİM Masum İNSANLARI BİRAZ BOZUK OLANI VAR İŞTE Gülümseme
Kenan Ubay
bence biga dendiği zaman akla ilk gelen biganın meşhur peynir helvası + köfte + sucuk vaz gecılmezler…. ve birde işkembe Gülümseme
Vasfıye Ekinci
Faruk bey gönülden katılıyorum size fakat Bigamızın önde giden seçkin ve de zengin ailelerin idealleri yok onlar sadece koloni gibi köylüden kazandıkları maddi imkanı tamamen kendilerine yönelik düşünmeleri 118 köyü olmasaydı Bigayı besleyen ne yapacaklardı …Biga insanı biraz daha bütünleşmeli inşallah genç ve amatör ruhlu profesyönel düşünen insanlarla daha modern ve markaya ytönelik çalişmalar yapılır…Bigamız ayrıca köftesiyle değil tarihi ve çevresiyle ayrıca nakit paranın döndüğü ender yerlerden biri yapılacak çok güzel işler var…başarılar..
Faruk Kaplan
vasfi bey güzel tesbitlerde bulunmuşsunuz tebrik ederim.
Yasemin Kutlu Kardaş
Ben Biga denince ilk balıkkaya yı hatırlıyorum nedense bence o da bir değer üstelik baya büyük ve oldukça da sabit kalabilecek bi değer.Tabibu la gözle görülecek diye bir kaide yokilk aklıma gelenbu sevgili hemşehrilerime sevgiler selamlar…
Çarşamba günü · İlgisiz Olarak İşaretle · Şikayet Et · Gönderiyi Sil
Erhan Aydemir Biganın değerleri çok geniş bir konu olmuş tabiki bunlar sıralanmaya kalksa bitmez ama tabi değer denildiğinde ilk önce insanları ve insanlığı gelmesi lazım bu konuda hiç ama alçak gönüllü olamayız biganın insanları ap ayrı bir değerdir kısacası BİGALI olmak bir ayrıcalıktır bundan sonra alt ergümanlar olarak tabiki
– Değerli ve verimli topraklak
– Bu topraklarda yetişen sebze ve meyveler ( domates , biber vs.vs. )
– Köftesi
-Yoğurdu
– Eti
– E hali ile hayvancılığı
– köyleri
bunlar bu şekilde alt alta sayfalarca sıralana bilir .
Sevinc Akkaya
Demirkıranlardan tabii ki peynir helvası..Gülümseme))
Şenol Tezer
bence Karabiga Gülümseme)))
Pelin Nal
HERKESİN BİRBİRİNİN ÇOCUKLUĞUNU BİLİYOR OLMASI,YOLDA YÜRÜRKEN 100 KİŞİYE SELAM VERMEK…
Şenol Tezer
Gülümseme)))
AltınÇağ İnsanı
Benim için BİGA bütün olarak bir değer.Biga’nın tanıtımını dışarıda yapabilmek için marka olabilecek değerleri çok.Tanıtıma köftesi ile başlayabiliriz diye düşünüyorum.Bulunduğum çevrede görüyorum ki “peynir tatlısı ” ile zaten tanınıyor.
Sedat Engin
pelin hanım;
o sizin söylediğiniz yolda yürürken 100 kişiye selam vermek eskidendi..
şimdi 100 kişinin 98 ini tanıyamassınız..!
Ersin Fidan
Merhabalar…Biga’nın eski hali bence en güzel ve kıymetli değeriydi.Şimdilerde tanıyamadığımız insanlar ve tanıyamadığımız ortamlar Biga’nın değerlerini yok etmeye başladı.Umarım Biga’mız daha fazla gelişmez !!!!
Kaptan Aydın Erdoğan
konu ile ilgili birbirinden farklı yorumlar yapılmış bence yapılan her yorumdaki farklı şeyleri yani hepsini tek isim altında toplayarak bunun isminide BİGA vererek kendi yaşadığımız yerin ismine isim katmış oluruz zaten BİGA ismi kendi adını birçok yere yazdırmış bir toplum içinde memleket neresi diye sorulduğu zaman Çanakkale diyorsun onlar zaten hemen Biga mı diyor bu bile çok güzel bir karşılama eğer markamızı duyurmak istiyorsak Yanlız BiGA yı Basına koymak yeterli Eski zamanlara bakarsak bizi bu şekilde tanıtan markalar vardı mesala BİGA YENİ EMNİYET – BİGA BİRLİK – gibi Truzim işletme firmaları Bence markalasma yolunu bu şekilde yapılsa daha iyi olur saygılar…
Habil Gündüz
evet biga denince akla bigaya özgü olan herşey geliyor fakat herkes bilir k ibir yere ait o yerden ayrı düşünülmeyen misal tekirdağ köfte ya da inegöl köfte gibi o yere has bütünleşmiş lezzetler daha öne çıkmıştır tarih boyunca çay akarsu bunlar zaten uzunca bir yol katederek illerden ilçelerden geçmektedir bence bende bigalı değilim ama köfteci akif peynir tatlısı keşkeyi bigayı biga değeriyle daha öne çıkarmakta ve meşhurlar arasına koymaktadır biagılara selamlar.
Koruoba Lı Bu
KÖFTE diyorum ben,belkide özlediğimdendir ama
Kenan Ubay
merhabalar. Ersin FİDAN’ın da dediği gibi biga eski değerlerini kaybediyor. şimdiki nesil, şimdiki insanların yaptığı olaylar tartışmalar cok farklı biga git gide değer kaybediyor. bunun önüne gecmek lazım diye düşünüyorum… Biga bulunmayacak kadar değerli bir memleket olduğunu hepimiz cok iyi biliyoruz. oyüzden bigamıza sahip cıkalım. sevgiler…
Koruoba Lı Bu
ben oralardeyken insanlar birbrlerine karşı saygılı sevgili ve dayanışma içindeydiler.bunu başka hiçbir yerde öyle göremedim…öğretmene sygı sınırsızdı mesela bu çok önemliydi. devlet kurumlarına saygı müthişti.eğitime önem verilirdi,kar çamur yollar kapanmış demeden çocuklar okula gönderildiğine göre.
Kenan Ubay
şimdi öyle bir sey söz konusu bile değil. saygı sevgı hic bir sey kalmadı sımdıkı ogrencıler lıse veya orta okul kendılerını üniversite ögrencılerıne benzetmeye calısıyolar + olarakta cafeler cay bahceleri okuldan kacan ögrencılerle dolu….
Faruk Selvili
Ben bigayi il olararak görmeye devam ediyorum.
canakkalenin il olmasini kab ullenemiyorum. tarihe bakilirsa daha önceleri bigamiz il,mis
canakkale savasindan sonra, ünlenen canakkalemiz. biganin elinden il,imizi almistir.
Yasemin Uslu
tabiki köftesi…
Habil Gündüz
saygı ve sevgi olayı malesef bir kanser virüsü gibi tüm vatanımızısarmış bulunmaktadır. edirnesinden vanına çanakkalesinden ığdırına bütün vatan toprakları malesef köhne bir zihniyetmişçesine aziz vatan evladı olan bizleri buhrana doğru sürüklemektedir. bugün büyüklerimizin bizlere emanet ettiği bakın emanet diyorum zira bizlerde emaneti emanet edicez malesef ruhları şad olmayı en çok hak edenler bugün mezarlarında kemikleri titrer vaziyetteler. onun için gelin silkinelim ve bizlerin kimler olduğunu alemi küffara gösterelim fatma güllerin suçu ne demekyerine ben nerde yanlış yapıyorum en kıymetli hazinem olan evladıma acaba zaman denilen ve yenilenemeyen geri dönüşü malesef imkansız olan zamanımı acaba evlatlarım için ne kadarını ayırıyorum deme günü tv başında sabahlamaktansa evladımı kollarımda hayran hayran seyretmeyi yeğlerim tüm bigalı kardeşlerim sizler anadolu da örneğine az raslanan aselete sahip insanlarsınız vefayı ve insanlığı medeniyeti en zirve noktalarda yaşayan anadolu aslanlarısınız saygılarımı sunar hepinize iyi günler dilerim…
Pelin Nal
sedat bey 22 yıllık BİGAlıyım,esnafı,köylüsü herkes o kadar samimi ki… oraya gittiğimde en çok sevdiğim şeyde bu zaten,kendimi büyük şehirlerin sahteliğinden ve savunmasızlığından arınmış hissediyorum,üniversite açıldığından beri size öyle geliyor olabilir ama emin olun Biga hep aynı. İlla ki başka bir örnek vermemi beklerseniz AKİF’in köftesi derim Gülümseme)
Habil Gündüz
büyükşehirlerin küçük insaları oluyor malesef asaleti centilmenliği ve saygıyı kaybetmiş durumda büyükşehir insanı siz siz olun bigayı küçültmeyin …
Pelin Nal
bu Biga sayfası iyi oldu ES ES taraftarı çok gördüm de Biga için aynı duyguları paylaştığım insanlar olduğunu bilmezdim.Biga küçülmez ,tek temennim büyüdükçe değer yargılarını yitirmemesi… teşekkür ederim.

Seyhan Ekin
İnsanları,köftesi,süt ürünleri,cevizli lokumu,kasketı,kıspeti,domatesi,balıkkayası,tarihi,köyleri ve herşeyiyle güzel Bigam.Herkesin memleketi kendine güzel gelir ama benim meleketim herkese güzeldir.Birde İstanbul gibi bir yerde yaşıyorsan,her anın oraya döneceğin anı bekleyerek geçer.Çok özledim.
Burak Celali
peynir tatlısı tabiki
Ahmet Temel
bence de biga nın eryeri güzel anlat makla bitmez bigalıyız bigayı seviyoruz
Kenan Ubay
insanları bıze olle gelmıyor misal kucuk bı ornek sunuyorum… bıgalıyım bıgada aıle ıcın ev bulamıyorum kıralık vermıyolar ınsanlarımız cakallık pesıne dusmus. ögrencıye kıuralık daıreler. onlar yuzunden evsız kalıyoruz mısal 250tl lık kıra degerı ıcın 400 veya 450 veya 500 tl odemek zorunda kalıyoruz. HAKSIZMIYIM???
Ahmet Temel
ewt orada haklısın arkdş
para sözü girin ce konuya millet çalışmadan para kazan maya çalışıyo ve bu arayı fırsat olarak düşünüyo sormuyo lar ki ne şast larda okuyon diye
sadece para diyolar onun içinde herkesi bir tutamayızda arayıp bulmak lazım buda saman lık ta ine bulmak gibi bişey okadar azldılar yani parayı sevmeyen ler.
Tarzan Köfte
DEĞERLİ ARKADAŞLAR ÇOK GÜZEL BİR KONU HAKKINDA TARTIŞMA SAYFASI AÇMIŞSINIZ EMEĞİ GEÇEN HERKESE SONSUZ TEŞEKKÜRLER..DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞAN HERKESEDE SONSUZ TEŞEKKÜRLER.ŞİMDİ BİZLER BİGADA YAŞAYAN BİREYLER OLARAK DÜZENLENEN FESTİVAL Mİ DERİZ FUAR MI DERİZ HERNEDERSEK DİYELİM BAŞLAMASINA VESİLE OLAN VE DEVAM ETTİREN HERKESE MİNNET BORCUMUZ VAR DİYE DÜŞÜNÜYORUM.ANCAK BU FESTİVALİN KURULUŞ AMACININ BİGADA ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN TANITIMI SAĞLAMAK OLDUĞUNU BİLİYOR VE BÖYLE KALSIN İSTİYORUM ŞAHSEN .BU KASKET,SEPET,LOKUM,TATLI,SÜT ÜRÜNLERİ,ET,KÖFTE,MOBİLYA, VE DAHA BİRÇOK ÜRÜN OLMALI .FESTİVAL ALANININ DIŞINA TAŞMALI HATTA BUNUN 5 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR BÖLGEYE DAĞILMALI GEL GÖRKİ ALANIN YARISINA YAKINI BOŞ .BÜYÜK FİRMALAR PERONLARI AZ TUTMUŞ OLSALARDI BOŞTU.OTOMOBİL FİRMALARI GELMESEYDİ BOŞTU .SEMBOL OLARAK KASKET ALINDI BU YIL SENEYE BAŞKA BİŞEY BUNLAR SORUN DEĞİL BANA GÖRE ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA NASIL DAHA GÜZELİNİ YAPARIZ,NASIL DİĞER İLLERDEN İNSANLARI BU OLUŞUMA KATARIZ BUNU ŞİMDİDEN ÇALIŞMAYA BAŞLAYALIM DERİM .BEN TARZAN KÖFTE NİN VE BİGA KÖFTE NİN ÜRETİCİSİ VE İSİM HAKKI OLAN YATIRIMCI OLARAK BİGA KÖFTENİN TANITIMINI FESTİVALDE YAPMAYA HAZIRLIK BAŞLATMIŞTIM AMA FESTİVALİ DÜZENLEYENLERDEN BİR TALEP GELMEDİĞİ HALDE TEKLİF ETTİM DUMAN OLUR DENDİ.BU YIL BU DEĞERİ BİGA KÖFTE Yİ GELEN MİSAFİRLERE TANITAMADIK ARTIK ÖNÜMÜZDEKİ YILLARA BAKACAĞIZ .TEMENNİM BUNDAN SONRAKİ YILLARDA YAPILACAK OLAN FESTİVALLER İÇİN HERKESİN FİKRİNİN ALINMASI VE KATILIMI ÇOĞALTMAK İÇİN NE GEREKİYORSA YAPILMASI.ŞİMDİDEN TANIDIĞIMIZ HERKESE BU FESTİVALİ ANLATALIM ZAMANI GELDİĞİNDE ONLARI DAVET EDİP AĞARLIYALIM.HERKESE TEKRAR TEŞEKKÜR EİYORUM..METİN TATLI
Mustafa Sür
bence de kocabaş çayı tabiki sadece bu değil
Mesut Zorlu
biganın değerleri saymakla bitmez.26 sene önce biga dan ayrıldım.yiyecek olarak tarzan ın köftesini karpuzoğlu nun yoğurt ve peynir helvasını balıkkaya nın zirvesinde bira içmesini kocabaş çayında balık tutmasını çan yolunda ki hala duruyor ise kozpınarlı 5 kol çalgı eşliğinde fasıl gecesi v.s biga da yaşamayan anlamaz.bigalı ların dürüstlüğü candan insan oluşları kocabaş çayının kışın deli gibi akışını biga lisesine 1981 senesinde kışın köprüden geçer iken yüzümüze vuran ayazını daha ne diyeyim seviyorum biga yı ve hemşehrilerimi.hepinize izmit değirmendere den selam lar saygılar.her zaman kalın sağlıcak ile kalbim herzaman sizler ile
Seçkin Kutlu
öncelikle herkeze slm ben bir bigalı olarak fikrimi paylaşmak isterim benim fikrim mustafa münip efendi kabri ç.dede bulunan bu kabir bıga deyerlerınden sadece bırtanesı ama onun yanı sıra şehitlik ve balık kaya diyebilirim herkeze saygılar
Taner Öztürk
bence karabigası ve ordaki balıkcı emin usta bide kırkgecit kaplıcaları.eeee bide hani cıkanınız varmı bilmem huzur evinin ordan manzara izleyip sevgilinle duygusal bi gece gecirmek Gülümseme)))tabi sevgilin varsa…benim yokta ben bi bandırmalı olarak bigayı bukadar biliyorum ama herseyiyle güzeldir biga beee özledim orayı..en yakın zamanda gelcem yine balık yemeye.

Tuncay Yaşar
meraba faruk bey en kıymetlı deger dıye soruyorsunuz bıganın en kıymetlı degerı sahıp cıkılan degerdır etımızle sutmuzle peynır tatlımızla helvamızla ovunuyruz bıga dsına cıktıgımızda sımge olarak goturuyoruz ama uzgunum bır festıval yapıyruz bu sektorden destek goremıyoruz sebebı kucuk olsun benım olsun saygılar
faruk kaplan
Sayın Başkanım,
Öncelikle duyarlılığınız ve konuya olan ilginiz için teşekkür ederim.
Festival organizasyonunun da Biga için çok büyük bir olay olduğunu belirtir, kurumunuz BTSO adına sizi tebrik ederim.
Bir Bigalı olarak kaliteli ve orijinal ürünlerimizi Biga adıyla ülkemizin herhangi bir yanında görmeyi hep arzu etmişimdir. Ama en büyük problemimiz kendi içimizde ittifakı sağlayamayışımızdır.
Kayseri’ye herkes gibi gıpta ile bakıyorum. 2001 krizinde Boydakların kendi yapabileceği işleri küçük firmalara yaptırarak onların yaşamına devam etmelerine yardımda bulunması takdire şayandır. Ve bunun sonucu adını her yerde söz ettiren bir Kayseri. Yaptıkları spor tesisleriyle öncelikli şehirlerin olmasına rağmen Dünya Basketbol Şampiyonasına ev sahipliği yaptılar. Bursa ve İstanbul’da kitapçılara girdiğimde Kayseri Bağ Evleri’ni anlatan kitapları gördüğümde şaşırdım. Kayseri’nin anlatılacak bir sürü değeri varken Bağ Evleri’ni anlatması ilginç geldi ama o kitabı gören herkes Kayseri’yi hatırlar ve Kayseri de kendini hatırlatır.
Bigamız elbette gerek nüfus gerek gelişmişlik açısından Kayseri’yle kıyaslanabilecek seviyede değildir.Fakat değerlerimizi markalaştırarak pazarlayamamız bizim için ciddi problemdir.Sütümüz kalitelidir, ama bir SÜTAŞ,YÖRSAN’ımız yok. Bu da sizin dert yandığınız problemden kaynaklanıyor, Biga için yararlı olacak bir faaliyete destek olmaktan geri durulunca sütümüz de markalaşmıyor, yararlı faaliyetlerde de kısıtlamalara yol açıyor malesef.
Markalaşmaya en kolay ve yakın ulaşabileceğimiz ve pazarlanmasının en kolay olacağı ve şehir dışında yaygın olabilecek ve de orijinal KÖFTE miz olduğunu düşünüyorum.
Kentimizin siz değerli yöneticilerinin yapmış olduğu güzel faaliyetlerde destek görmeniz gereken yerlerden destek göremediğinizin farkındayım.
Ama bu problemi de aşacak projeler üretmek gerektiğini düşünüyorum. Benim aklıma gelenlerden birisi de şu:
-Bursa, İstanbul ve İzmir’deki fuarlarda BTSO olarak yer alınsa ve bu yerler, markalaşmaya aday (Burada Biga isminin yer alması da önemli) firmaların burada stant açmaları sağlansa bir sonraki biga fuar organizasyonun da arzu edilen firmaların da katılımını sağlayacaktır. Mesela tarım fuarında, gıda fuarında Biga adını ön plana çıkaracak firmalar bu fuarlarda BTSO’nun standında yer alabilirler.
Umarım maksadımı ve haddimi aşan sözler sarfetmemişimdir. Benim düşüncem Biga’ya yararlı olabilmekten öte değildir. Sizlere de saygılar sunar, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Tarzan Köfte
DEĞERLİ ARKADAŞLAR ÇOK GÜZEL BİR KONU HAKKINDA TARTIŞMA SAYFASI AÇMIŞSINIZ EMEĞİ GEÇEN HERKESE SONSUZ TEŞEKKÜRLER..DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞAN HERKESEDE SONSUZ TEŞEKKÜRLER.ŞİMDİ BİZLER BİGADA YAŞAYAN BİREYLER OLARAK DÜZENLENEN FESTİVAL Mİ DERİZ FUAR MI DERİZ HERNEDERSEK DİYELİM BAŞLAMASINA VESİLE OLAN VE DEVAM ETTİREN HERKESE MİNNET BORCUMUZ VAR DİYE DÜŞÜNÜYORUM.ANCAK BU FESTİVALİN KURULUŞ AMACININ BİGADA ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN TANITIMI SAĞLAMAK OLDUĞUNU BİLİYOR VE BÖYLE KALSIN İSTİYORUM ŞAHSEN .BU KASKET,SEPET,LOKUM,TATLI,SÜT ÜRÜNLERİ,ET,KÖFTE,MOBİLYA, VE DAHA BİRÇOK ÜRÜN OLMALI .FESTİVAL ALANININ DIŞINA TAŞMALI HATTA BUNUN 5 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR BÖLGEYE DAĞILMALI GEL GÖRKİ ALANIN YARISINA YAKINI BOŞ .BÜYÜK FİRMALAR PERONLARI AZ TUTMUŞ OLSALARDI BOŞTU.OTOMOBİL FİRMALARI GELMESEYDİ BOŞTU .SEMBOL OLARAK KASKET ALINDI BU YIL SENEYE BAŞKA BİŞEY BUNLAR SORUN DEĞİL BANA GÖRE ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA NASIL DAHA GÜZELİNİ YAPARIZ,NASIL DİĞER İLLERDEN İNSANLARI BU OLUŞUMA KATARIZ BUNU ŞİMDİDEN ÇALIŞMAYA BAŞLAYALIM DERİM .BEN TARZAN KÖFTE NİN VE BİGA KÖFTE NİN ÜRETİCİSİ VE İSİM HAKKI OLAN YATIRIMCI OLARAK BİGA KÖFTENİN TANITIMINI FESTİVALDE YAPMAYA HAZIRLIK BAŞLATMIŞTIM AMA FESTİVALİ DÜZENLEYENLERDEN BİR TALEP GELMEDİĞİ HALDE TEKLİF ETTİM DUMAN OLUR DENDİ.BU YIL BU DEĞERİ BİGA KÖFTE Yİ GELEN MİSAFİRLERE TANITAMADIK ARTIK ÖNÜMÜZDEKİ YILLARA BAKACAĞIZ .TEMENNİM BUNDAN SONRAKİ YILLARDA YAPILACAK OLAN FESTİVALLER İÇİN HERKESİN FİKRİNİN ALINMASI VE KATILIMI ÇOĞALTMAK İÇİN NE GEREKİYORSA YAPILMASI.ŞİMDİDEN TANIDIĞIMIZ HERKESE BU FESTİVALİ ANLATALIM ZAMANI GELDİĞİNDE ONLARI DAVET EDİP AĞARLIYALIM.HERKESE TEKRAR TEŞEKKÜR EİYORUM..METİN TATLI
Nuran Yilmas
ben bigaliyim suanda bigadan binlerce kilometre uzakliktayim ben bigamin insaninin kalitesine hicbiryerde raslamadim biganin heseyi güzeldir amma insanliga saygisi candanligi sevecenligi ve hosgörüsü hicbiryerde görmedim yasamadim birde bigada sadece birirk yok cok cesidizde amma hicbir puroblemimiz olmadan birarada ya…sayan birtek bigadar bence bigada pomagindan cerkezine cingenesinden bosnagina manavindan macirina yörügüne her milletten insaniz amma asla kavgamiz gürültümüz olmaz insan ayirmayiz herkese ayni saygi ve sevgi cercevesinde davranilir benim bigam dünyada birtane daha ne anlatayim ki komsuluk desen komsularimiz bizim icin birer ailedir bigam böyle güzel biyerdir zaten dogasina kimse birsey diyemez bulunmaz manzaralarimiz vardir birharikadir benim gigam
Erdem Sezen
ben bigalıyım biga gibisi yok dogası cayı herşeyini cok seviyorum hiç bişeyle degiştirmem beni öldürdürseler bile tehdit etseler bile ben biga derim başka bişey demem bigalılar alayına kadar gider böyle söylerim böyle bilirim saygılarımlaa
Ismet Kaçar
tüm yorumları okumadım ama okuduklarımda türk tarihinin büyük ni geleneği yağlı güreşler ve onun olmassa olmazı kıspet bildiğim kadarıyla şu anda sadece BİGA mızda dikiliyo elle olanlar gerçek kıspet yani saolunnn
Ahmet Tanyeri
Biganın denizi yokki? ÇANAKKALE daha güzel…dardanelli 17
Seçkin Kutlu
Öyle diyosunuzda pekı turkıyede kaçtane denızı olmayan ıl ılçe kasabası var bunu o şekıl görmeyınız lutfen
Sevda Uzer
Panayırrr vee köftessiii tarzan köftee GülümsemeGülümseme

Bigagençlik Burada
öncelikle bigalı kardeşlerime sevgiler abilerime saygılar lezzetlerimiz saymakla bitmez bende herkesin unuttuğu bir lezzet yazacağım BİZİM SALÇALI TOST UMUZ BİGA DAN BAŞKA NEREDE VAR SÖYLERMİSİNİZ?Ney köfte ve tatlılarımızın yanına ben salçalı tostumuzu da ekliyorum KATILAN VARMI?Ney??
Sevda Uzer
Olmazmıı harikaa bişi Üstünede Azcık Tuzz GülümsemeGülümseme
Bigagençlik Burada
AMA BAK HERKES UNUTMUŞ 1 KİŞİ BİLE TOST YAZMAMIŞ


Sevda Uzer
Gülümseme) Sıraylaa Sıraylaa GülümsemeGülümseme
Bigagençlik Burada
EWET BENCEDE Gülümseme)))
Sevda Uzer
GülümsemeGülümsemeGülümseme bak mesela aklıma geldişimdi Gülümseme tarhanası çok güzel yanii GülümsemeGülümseme

0 yorum:

Reklam

Popüler Yayınlar

Recent Posts