2 Mart 2017 Perşembe

Biga Köftesi

Biga'ya gelen bir kişinin tatması gereken ilk şey Biga Köftesi olmalıdır. Biga Köftesi'nin şeklini görenler bu köfte İnegöl Köftesi'ne benzer deseler de yediklerinde farkını hemen anlarlar. Türkiye'nin en kaliteli dana etinin yetiştiği Biga'nın etiyle yoğrulan bu müthiş lezzetin yumuşacık hali onu başka köftelerden ayıran ilk unsurdur. Bu lezzeti bir kez tadanın sürekli aradığı bu müthiş lezzet için tıpkı Biga etinde olduğu gibi Türkiye'nin en iyi köftesi desek hiç de abartmış olmayız.
Köfte'nin sırlarını ben Faruk Kaplan olarak anlayabildiğim kadarıyla yazacağım. Köftede dana etinin her bölgesinden karışık bir şekilde alınıp kıyma harmanlanır, içine soğan ilave edilir. Aslında bunların yanında köftenin lezzetini tamamlayan ekmektir. Tabii ekmek köftenin içinde az bir oranda olmalıdır. Biga'daki köfteciler de buna riayet etmektedirler. Köfteye katılan ekmek Biga'daki fırınlarda üretilen yaş mayayla yoğrulmuş somun ekmeği olmalıdır. Eğer farklı bir ekmek olursa köftenin lezzeti tam kıvam almaz. Bir de çoğu yemek salonlarında ihmal edilen unsurlardan biri de ekmeğin kalitesidir. Kaliteli bir ekmekle servis yapan yemek salonlarının diğer yerlere fark attığı gerçeği yadsınamaz bir gerçektir. Biga Köftesi de yenirken Biga'nın kaliteli somun ekmeği ile yenmelidir. Biga'da bu standardın altında olan bir lokanta ile henüz karşılaşmadım.
Sözün özü bu muhteşem lezzeti tatmadan yazdıklarımı tam anlamanız mümkün değildir. İmkanı olan herkesi bu lezzetle buluşmaya davet ediyorum.
 Bir de şunu belirteyim "Biga Köfte" kalitesini korumak amacıyla TARZAN Biga Köfte ve Çorba Salonu'nun sahipleri Metin Tatlı ve Adnan Tatlı Beyler tarafından markalaştırılmış ve patent hakkı alınmıştır. İlçemizde, neredeyse adım başı köfte salonu bulunmakta olup, tercihinize uygun olan yerde bu lezzeti tadabilirsiniz.

Aşağıdaki fotoğrafların nerede çekildiğini merak edenler için yazayım. Izgara üzerinde ve beyaz zemin üzerinde olanlar Tarzan Köfte Salonu'nda, mavi zemin üzerinde olanlar 2006 yılında Köfteci Akif'te, kahverengi ahşep zemin üzerinde olan tabak da 2006 yılında eski garaj köftecilerinden Köfteci Şaban'da çekilmiştir.


































































0 yorum:

Reklam

Popüler Yayınlar

Recent Posts